De Feestdagen beginnen al in september
De schappen in de supermarkt liggen al weken vol met kruidnootjes, speculaas, chocolade en marsepein. Lekker én supergoedkoop, dus waarom zou je het niet kopen? Dat geldt zeker voor de jeugd, €0,59 cent voor een pak gevuld speculaas, dat kunnen ze elke dag wel kopen! Ze eten dan ook niet 1 stukje maar dat hele pak gaat in 1 keer op.  Maar wat eet je dan eigenlijk? Kijk eens op de ingredientenlijst** waar het van gemaakt is! Voor het grootste deel uit suiker en verder héél veel toevoegingen en in plaats van amandelspijs is het gevuld met soja. Deze mierzoete koek bestaat uit allemaal goedkope grondstoffen en bomvol suiker en toevoegingen als glucose-fructose stroop. kleurstoffen, rijsmiddelen, verdikkingsmiddelen emulgator, dextrose, palm en kokosolie etc. 

Wees kritisch
Ik lust zelf ook graag een lekker stukje speculaas op zijn tijd maar z’on goedkope variant is niks voor mij. Ik hoef die troep niet in mijn lijf.
Als ik kies voor wat lekkers op zijn tijd dan moet het wel écht lekker zijn en gemaakt met amandelspijs ipv soja. Bewust keuzes maken is de eerste stap naar een gezonder eetpatroon en dan mag je ook kritisch zijn. Je eet namelijk niet meer elke dag wat lekkers maar alleen af en toe bv. in het weekend of op speciale dagen als pakjesavond. Maar dan moet het dus wel héél erg lekker zijn en haal je je neus op voor die goedkope supermarktkoeken. Koop het dan bij een goede bakker of nog beter je bakt het zelf.

Home made
Natuurlijk bevatten zelfgemaakte baksels ook suiker en boter en zijn ze rijk aan calorieen maar daarom zie je het ook als een traktatie voor af en toe. Maar het grootste verschil is dat de ingredienten die je gebruikt niet bedoeld zijn om de smaak, kleur, geur en houdbaarheid te verbeteren en te verdoezelen dat het bijvoorbeeld geen echte amandelspijs bevat maar een surrogaat. Zelfgemaakt bevat alleen natuurlijke ingredienten als suiker, boter, melk, ei en speculaaskuiden in het geval van speculaas. En natuurlijk eet je niet de hele koek op maar neem je 1 lekker stuk bij de koffie.

Verleidingen in de supermarkt
Verder is de grootse valkuil dat de feestdagen in de supermarkt al in september beginnen en duren tot begin januari. Koop het gewoon nog niet maar beperk je  tot de echte feestdagen en neem jezelf voor om alleen op pakjesavond, 1e en 2e kerstdag en op oudjaarsavond jezelf te verwennen met wat lekkers. Op deze dagen houd je je niet bezig met gezond eten maar dan geniet je vooral van dingen die je normaal niet zo gauw eet. Dat maakt het dan ook speciaal! De rest van de tijd eet je weer gewoon gezond en volop groente en fruit, we noemen dat de 80-20 regel. Dan voorkom je ook dat je iedere  keer weer gefrustreerd het nieuwe jaar begint met de zoveelste afvalpoging.

AH Gevuld speculaas .Een afbeelding van AH Gevulde speculaas

**Ingrediënten: suiker, tarwebloem, sojaboon, plantaardige olie (palm, kokos, raap), gemodificeerd aardappelzetmeel, speculaaskruiden, glucose-fructosestroop, dextrose, stabilisator (sorbitol [E420]), kleurstof (karamel [E150a]), rijsmiddel (difosfaat [E450], natriumcarbonaat [E500], ammoniumcarbonaat [E503]), zout, natuurlijke aroma’s, verdikkingsmiddel (guarpitmeel [E412], pectine [E440]), abrikozenpit, gedroogde glucosestroop, emulgator (sojalecithine [E322]), invertsuiker, melkeiwit, lactose.

Recept zelfgemaakt speculaas

voor een kleine ovenschaal

  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram verse dadels
  • (optioneel 1/2 theelepel amandel-extract)
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 100 gram kokosolie of roomboter
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • een snuf zout
  • een handje amandelschaafsel

Maak de vulling door in de keukenmachine 100 gram dadels te vermalen met 100 gram amandelmeel. Kneed dit tot een bal en leg deze even verpakt in de koeling.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Splits 1 ei. Meng dan in de keukenmachine het speltmeel met de 50 gram overgebleven dadels, 1 ei én 1 eiwit (je houdt dus het eigeel van 1 ei achter de hand), de kokosolie, speculaaskruiden en het snufje zout.

Maak twee ballen van dit mengsel, en rol ze uit met een deegroller, zodat ze in de ovenschaal passen. Gebruik eventueel wat extra speltmeel op de deegroller, als het deeg wat blijft blakken. Leg dan één laag in de schaal (je kunt het nog een beetje vormen met je vingers tot het goed de bodem bedekt, en verdeel dan de amandelvulling erover. Ook hiervoor geldt dat je gewoon je handen kan gebruiken om het in alle hoeken de drukken. Leg dan de laatste laag deeg eroverheen en druk weer aan.

Klop het eigeel los en smeer dit met een kwastje over de bovenkant van het deeg. Strooi een handje amandelschaafsel eroverheen. Plaats de ovenschaal dan in de oven en bak de gevulde speculaas van speltmeel in ongeveer 30 minuten goudbruin. Het huis gaat er heerlijk door ruiken! https://blijsuikervrij.nl/feestinspiratie/suikervrije-gevulde-speculaas-van-speltmeel-dadels/

Al die heerlijke verleidingen

volg mij ook op facebook

Follow us on Facebook