De supermarkt ligt vol met gezonde voeding als groente, fruit, aardappelen, rijst, vlees en vis maar het merendeel van de producten komen uit de fabriek. Producenten van deze producten willen niets liever dan omzet maken en prijzen de producten aan met diverse aanbevelingen als ‘rijk aan vezels’, ‘ambachtelijk bereid of  ‘alleen natuurlijke ingrediënten’. Maar is dat allemaal wel echt waar of is het gewoon een sterk staaltje marketing? Er is maar 1 manier om daar achter te komen en dat is het lezen van een etiket.

Maar waar moet je dan precies op letten? Ik geef je bij deze de 5 belangrijkste tips:

 1. De ingrediënten staan vermeld in dalende volgorde van aandeel.
  Dus als suiker het eerste ingrediënt is dat je tegenkomt in de ingrediëntenlijst, is dat het hoofdbestanddeel van het product.
 2. Het aandeel aan suiker (3,9 gram is 1 suikerklontje).
 3. Per dag word aangeraden niet meer dan 25 – 50 gram toegevoegde suiker te gebruiken! Een bakje vla bevat al 9 gram suiker per 100 ml en een plak ontbijtkoek 12 gram
 4. Let op voor schuilnamen
  Fabrikanten gebruiken graag schuilnamen voor bv. suiker, transvetten en smaakversterkers. Dat zorgt ervoor dat kritische consumenten die alleen letten op de term  ‘suiker’misleid worden of omdat ze zo voorkomen dat suiker vooraan in de ingrediëntenlijst komt te staan. Dit omdat de suiker dan wordt opgedeeld.
  Enkele schuilnamen voor suiker: glucose, fructose, glucose-fructosesiroop, sacharose, sucrose, maltodextrine, dextrose, melasse
  Enkele schuilnamen voor transvetten: geharde plantaardige olie, gehydrogeneerd plantaardig vet en gehydrogeneerde plantaardige olie.
 5. Laat je niet beïnvloeden door loze claims
  Claims als minder vet, light en met natuurlijke ingrediënten zijn pure marketing en zeggen niets over de voedingswaarde van een product. Ook uit allerlei gezondheidshypes proberen fabrikanten munt te slaan. Ingrediënten die een gezond imago hebben zoals olijfolie, avocado, omega 3-vetten, worden in de kijker gezet op de verpakking, maar wat het product verder bevat aan ongezonde toevoegingen vind je enkel terug in de kleine lettertjes.
 6. Vermijd zo veel mogelijk producten met veel toevoegingen zoals E-nummers, smaak- kleur- en geurstoffen of andere termen waar je nog nooit van gehoord hebt, Hoe meer toevoegingen hoe bewerkter een product.
  Er is onvoldoende duidelijkheid over dit doet met je darmflora, de lange termijneffecten en het effect van de combinatie van verschillende E-nummers.. Vermijd smaakversterkers omdat die bijdragen aan de “onweerstaanbaarheid” van een product en zorgen voor overeten. Bekend is bijv. E621 of mononatrium glutamaat die toegevoegd wordt aan chips en andere hartige snacks.

Als het je allemaal teveel duizelt is er maar 1 advies: eet zo puur en onbewerkt mogelijk, Een kiwi of een zak aardappelen heeft geen etiket nodig met een waslijst aan ingrediënten. En zie bewerkte producten als koek, snoep, pakjes en zakjes, snacks en kant en klaar maaltijden écht als uitzonderingsproduct. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

 

 

Etiketten lezen in de supermarkt, waar moet ik op letten?

volg mij ook op facebook

Follow us on Facebook